Mari meng(k)aji  

Posted in ,

Malique feat. M.Nasir - Mantera Beradu

Masih belum sempurna..

Gerakkan Hati… Hati gerakkan…
Pandanglah aku.. aku lah dia..

kulitku tebal.. ku kebal.. ingatku kebal..
hanya berbual makan angin kembung perut mual…
resah dan tidak senang.. hidup tak pernah lenang..
ku schizo paranoia takut pecah tembelang

pecah tembelang… peta dah hilang…
bangau dah pulang… suara sumbang..

lidahku kaku tak selicin kuku
teman baikku buku
bini ku pena.. tak pernah lena
aku suka mengintai pantang ditenung
berakhir pertelingkahan dalaman
pasti belum

ikut gerak hati.. pena melayang
dilihat dua layang pandang
tak lah sekarang
takat meradang
tanya.. abang gedang, apa barang?
badan macam badang
main macam belakang parang

kuhunuskan keris musuh ada pistol
tradisi kekalkan adaptasi harus betul
tujuh baris keramat tujuh garis penamat
baik berpada biar jahat asal selamat

ramai saudaraku yang baik telah dipijak

awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimah
semua janji yang terikat
lebur disisimu

yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
konflik motivasi cuba medatasi
positif dan benci jadi inspirasi pagi

peduli itu interpretasi basi pekakkan sebelah
halang biar keduanya muka cantik
soalan bodoh yang ditanya jadi melodinya
lebih hina dari zina

lu bikin dosa ku bikin prosa
testosterone testarosa
citacita sosa kl kl kosa nostra
jalan berliku ku harung roller coaster
gah sentosa tiada penyesalan
luas pandangan jauh dah berjalan
tak sempurna masih ada kejanggalan
gagal merancang, merancang kegagalan

awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimah
semua janji yang terikat
lebur disisimu

kucing bawa tidur rimau bawa igau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

naik bukit angkuh cakap ayah jangan risau
turun bukit pucat dengar tiga miaww
kucing bawa tidur rimau bawa igau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

tolak pintu gua tiga kerat tenaga
kosong tak dijaga sampai datang tiga naga
ingat nak berlaga tapi tak kan boleh menang
menang dengan otak tak mesti dengan pedang

sebelum jadi bangkai ikan koi renang renang
pura pura salah jawapan untuk naik berang
panggil lima kawan atau biar pergi laju
risaukan pekara remeh kita tak akan maju
muka sama hijau hati siapa tahu
merah dah menyala pasti mati siapa mahu
gagap tiga kali bercakap benar saja
bulan terang ramai yang keluar buat kerja

panjat pokok buluh cari tukun air terjun
naik sampai nampak dah terpegun turun
tiga ular ikut lompat atau paut
kalau lari mati jika jerut maut

awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimah
semua janji yang terikat
lebur disisimu

puisi hati mu… hati mu puisi
palu hati ku palu hatiku

kulit tak besalin walau saling ganti baju
pandang sini pandang sini
ku berbahasa baku kata kata nahu
himpun jadi satu
mantera beradu dengan irama dan lagu

akhirnya sempurna….

jon says...

sejam lagi nak gerak ke Kuantan untuk majlis malam ni...tengok blog dah lama tak bertambah isinya...pening juga memikir...aku dapt idea untuk menambah satu isi yang agak berat...sifu did it again!...koloborasi yang tak disangka-sangka melahirkan 1 lagi mahakarya yang bisa membikin otak kita ligat berfikir...tentunya bukan lirik leleh lagi straight forward...perlu direnung, direnung baru di fahami(walau tidak sepenuhnya)...pelbagai interpretasi terpulang pada diri...pada aku banyak part yang menarik & tertarik...juga yang kene mengena dengan diri kudus ini...intro je dah meremang dengan seruan untuk mengenal diri agar kenal Dia...aku mengajak kita untuk kita sama-sama merenung bait demi bait serta serapkan 'rasa' yang cuba disampaikan oleh beliau...sila beritahu apa yang anda nampak...

This entry was posted on 2008/10/21 at Tuesday, October 21, 2008 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

6 ppl left their mark

Salam;
Nice layout ko bro..
Klasik..

dulu mase memula dengar lagu nih kan.. pelik gila bile dengar M Nasir cakap

"masuk tempat orang bawa otak bukan pisang"

what?? pisang nak buat apaaa...
ahahahah...

Now I Know..

ahehehehe...

October 21, 2008 at 2:29 PM

mmg best lagu ni xD

October 21, 2008 at 10:54 PM

bawak pisang buat makan la.. kikiki

October 22, 2008 at 2:42 AM

dani~welcome dani(?)...ala layout donlod aje...mungkinkah org itu ingat dia masuk kg monyet?...what did u knew?

wani~best tang mn tu cik wani?

tawaw~behave tawaw, x mengikut saranan tol la

October 23, 2008 at 3:42 AM
itabudakbaek  

zul pun suke sgt lagu ney...
hehehe..
lala~~~

October 23, 2008 at 9:40 AM

wateva...

October 23, 2008 at 1:09 PM

Post a Comment