Siti R  

Posted in ,

Puteri sulung kami yang selamat dilahirkan oleh ibunya pada 30 Disember 2009 pada jam 7.39 pagi. Ayah bangga dengan semangat juang ibu. Alhamdu lillah, setinggi-tinggi syukur hanya untuk-Mu.

mim alif lam sim  

Posted in

lama tol tak post...malas sebenarnya menulis...tambah pula sekarang acap meluahkan isi hati & perut ke medium FB melalui sms...nanti la kalo ada mood

Korban 1430  

Posted in

"Bulan Ramadhan bermulanya penurunan Al-Qur'an, dirayakan Aidilfitri.
Bulan Zulhijjah berakhirnya proses penurunan Al-Qur'an, dirayakan Aidiladha."
-khutbah Raya Korban@Sg Besar.

jon says:
Subhanallah, cetusan yang cukup menarik untuk diteruskan pengkajian.

To my lil'angels  

Posted in

Khas buat:
Ayish, Isyia, Awisy, Ika, Dina, Amal, Emma, Sara, Edora & Izz.

Insya'Allah hujung tahun ni Paklong An & Aunty dapat baby. Dah 30 tahun Paklong tunggu. Lama tu. Selama ni pada korang la tempat Paklong mencurahkan kasih sayang. Pada korang la Paklong selalu pergi bagi meleraikan segala kekusutan. Andai ada masalah koranglah penawar terbaik dalam dunia yang fana ini. Walaupun pada ketika itu seolah-olah satu dunia berpaling dari Paklong, korang tetap setia dengan senyuman yang bisa menyembuh segala duka lara.

Bagi Paklong rumah Opah Taman Seraya tu umpama "heaven on earth" lebih-lebih lagi dapat layan korang. Walaupun Paklong tak mampu nak pergi bawak jenjalan jauh, dapat bawak gi main taman kat atas bukit pun dah seronok. Suka tengok korang enjoy main buai laju-laju, jongkang-jongkit & kadang-kadang badminton kalau angin tak kuat. Lepas tu biasanya kita ke Mobil beli aiskrim. Takdela sebesar mana pun pemberian tapi tak lekang dari mulut setiap dari korang,"terima kasih Paklong An".

Bila tengok sama-sama korang, teringat Paklong masa kecik-kecik dulu. Macam tu la Paklong dengan Mama korang & Pak Usu. Punya la seronok kalo gi umah Opah korang dulu, sampai kalo Tok Ngah nak ajak balik memang tak sah la kalo tak kena kejar keliling umah sebab takmo balik. Tu kira macam game penutup la sebelum gerak.

Jadi selepas bulan Disember nanti jangan risau, kasih sayang Paklong terhadap korang tetap takkan berubah. Korang layan & jaga la baby Paklong nanti k. Mesti dia lagi seronok apabila korang ada. Apa pun, korang will always be my cute lil'angels. Always.

Salam sayang,
Paklong An.

Impianku  

Posted in

Ini bukan terjemahan mahakarya Martin Luther King Jr. Tidak juga berharap untuk mengikut jejak langkahnya, impiannya terlaksana hanya setelah ketiadaan beliau. Aku tidak seheroik itu. Memang resam manusia hanya dijulang setinggi-tingginya hanya setelah tiada. Aku juga langsung tidak mengharapkan impian beliau terlaksana di bumi tercinta.

Aku orangnya sentimental tetapi lemah dalam mengingati saat-saat itu dalam tempoh jangkamasa yang lama seperti adik bawahku. Dia kalau bercerita kisah kenangan sewaktu kecil memang cukup terpeinci. Cukup lengkap segala elemen watak, lokasi dan unsur emosi. Datang dari sebuah keluarga yang cukup konservatif, ibu bapaku tidak pernah terlintas untuk memiliki kamera sendiri. Bukan tidak mampu tetapi alat ini jatuh dalam kategori kehendak yang tidak perlu. Maka semenjak dari kecil, tadika, sekolah rendah, menengah, matrik, u & habis u segala urusan merakam kenangan mengharap dari belas ehsan kawan-kawan. Zaman itu mana jumpa lagi versi digital pada ramai. Kena la menempah di kertas A4 dilipat di belakang album gambar percuma dari kedai. Paling malang terpaksa menilik satu-persatu negatif dek "kerajinan" tokan meletak nombor siri pada gambar yang sudah dicetak. Itu cerita dulu-dulu. Sekarang ni nak cetak gambar pun dah malas. Kalau teringin tengok saja di skrin. Termasuklah gambar-gambar kahwin aku hari tu.

Maka aku lebih suka merakamkannya dengan medium sokongan lain. Suatu ketika pernah memiliki sebuah handycam jenama Sony yang dibeli dengan duit simpanan atas namaku.Pada ketika itu aku menganut fahaman gambar bergerak (motion picture) adalah lebih baik dari gambar pegun (still photo). Segala titis kreativiti aku curahkan pada setiap kepingan vcd yang aku hasilkan. Sekarang alat itu tersadai di rumah satu lagi. Rosak yang tak mampu lagi untuk diperbaiki.

Penciptaan kamera digital sungguh menarik hati. Tiada lagi shoot yang berhati-hati akibat sayangkan filem. Sekarang ni main "point & shoot". Tak suka padamkan sahaja. Pola ini juga mengakibatkan kapasiti cakera keras aku dimonopoli oleh format jpg & bmp. Tak muat simpan sendiri sampai terpaksa tumpang kat laptop CMK. Sori la bro, lambat lagi nampaknya aku dapat ambik semula.

Pernah suatu ketika cukup aktif merakam dengan kamera angkat bak kata Airland. Masa tuannya tak pakai memang sakan aku mengguna. Zaman itu la, sekarang dah naik segan aku nak pinjam. Sekali-sekala dapat juga aku beraksi dengan DSLR pinjam yang menjadi idaman. Teruja betul dengan bunyi 'klik' seraya butang 'shoot' ditekan. Bangga benar apabila dapat merakam saat-saat indah sehabis baik. Inilah impianku, memiliki DSLR aku sendiri. Selalu juga berangan menjadi sehebat Saiful Nang yang berjaya membina empayar.

Mengenang kata-kata abg Bud salah seorang otai DSLR dalam perkompulan, "kalau kamera mahal tapi yang ambik gambar hampeh tak guna juga". Memang kualiti & nilai artistik sesuatu gambar bukan 100% bergantung pada alat merakam. Pakai kamera telefon pun cantik jika kena teknik contohnya Kep(cerita dulu la huhu). Jadi sementara belum dapat mendakap DSLR sendiri ni aku cuba dulu menyediakan diri dengan seberapa banyak ilmu teori. E-book DSLR for Dummies sudah dimuat turun. Cuma nak mentelaah ratusan helai depan skrin tak dapat dibuat terus-terusan. Antara strategi seterusnya dengan berguru dengan otai-otai seperti Queserasera, Mint & Airland. Diorang ni sambil makan karipap pun boleh "menembak" dengan selamba. Sehingga itu, aku berjalan sambil tengok bawah mana tahu kot-kot tersepak D300 orang buang tepi jalan.

ps:menyesal juga tak request DSLR masa kahwin hari tu

Ngesot  

Posted in

Atas jalan ni ramai orang. Semua nak tuju ke situ. Macam-macam pe'el. Ada yang gerak rilek-rilek santai-santai sambil menikmati keindahan alam, ada yang berhenti kat tempat-tempat menarik ambik gambar untuk dikenang & ada juga yang dah berhenti ingatkan dah sampai sedangkan jalan masih jauh. Kaedah bergerak? Ada yang ngesot sikit-sikit, ada yang lari-lari anak & ada juga yang pecut berdesup sehingga Usain Bolt saspek dadah apa la mereka pakai.

Nak cerita kat sini kisah yang ngesot. Tetap juga bergerak siapa berani kata tak. Pegang mazhab sekadar ada. Janji ikut. Dia tak berhenti, memang dia bergerak. Namun timbul masalah bila yang mengesot itu adalah mereka yang perlu membawa segerombolan manusia untuk sampai. Kalau yang dibawa itu jenis ngesot juga takpe. Ikut je la sebab mana boleh nak potong line. Melanggar adat.

Yang diberi tanggungjawab membawa itu juga ramai. Kebanyakannya berlari-lari anak sebab ini bukan acara 100 meter. Kot la yang ngesot ni tetiba gpsnya abis bateri maka pada siapa nak ditanya arah. Sebab tu kena bergerak seiring. Papehal boleh sahaja dibincang sama-sama. Bukan dipendam senyap-senyap sampai lama-lama busuk bernanah. Awal-awal boleh juga disapu ubat, dah buruk simpan pun buat menambah derita. Nanti apabila tak dapat nak merujuk dek jauh sangat tertinggal di belakang maka masa itu yang ngesot ni akan ikut kepala sendiri. Apabila ikut kepala sendiri maka kesahihan keputusan itu diragui. Main belasah ikut suka. Perasan betul sedangkan banyak merapu dari yang benar. Banyak ikut nafsu dari akal. Siapa yang jadi mangsa? Semestinya yang dibawa yang tak tahu apa-apa, yang belum boleh melukis garis sempadan antara yang batil & yang hak. Padanya apa yang ada di depan mata itulah dia. Kapal terbang di awan biru berada di tapak tangan.

Apa salahnya kita gerak sekali. Senang sikit kalau ada apa-apa. Kot la "on the way" tu habis bekalan ikhtiar hidup, boleh juga kita berkongsi. Kalau banyak sama dilapah, andai sikit sama-sama kita cicah. Yang kepala kat depan pun sampai mana dia larat nak kejap-kejap toleh nun jauh ke belakang untuk periksa. Kan senang kalau sekali berada di barisan hadapan. Toleh kiri & kanan dah nampak saf itu lurus atau bengkok. Kat depan tu banyak lagi cabaran yang bakal mendatang. Nak dihadapi dengan hati yang jitu. Yang jika dilihat dari sisi tetap kan hanya nampak satu. Lama-lama tak larat jangan kecewa sekiranya kami bergerak terus ke hadapan.

Balada Belum Mandi Pagi  

Posted in

pagi-pagi lom gosok gigi
terkelip-kelip dok depan pc
baju pun tercampak kat atas kerusi
sah-sah xleh buat kalo dekat cc

sahur tadi ku pulun nasi
mak ku masak walla! sedap skali
harap-harap la dapat isteri
yang masaknya sedap macam puan ct

usha kanan jeling kiri
walawei duit keta bulan ni x bayo lagi
hmmm jap lagi kena la pegi
loan Ksatriaku kat bank milik dap

bulan pose ada separuh lagi
so far so good lom lagi kena ganti ;p
berapa markah dapat aku x ambil peduli
kalo papehal menjawab le aku lepas mati

1 Syawal suma orang nanti
kaya miskin x terkecuali
masa ni la nak saling memaafi
luah semua xmo simpan dalam hati

ampunkan daku hj ishak dan hjh ct
anak mu ini nakal sekali(actually bnyk kali)
sering hatimu aku sakiti
dah besar pun x reti-reti

mak abah nampak sangat nak cucu sendiri
farish,isyia,awish,ika,dina,akmal & emma(masa ni izz xde lg)tempat tumpah kasih hati
nanti la mak, abah, orang cari
tak cukup 1, 4 orang sanding skali

bakal isteri aku ntah mana pegi
dok lari-lari time aku nak cari
ada masa macam dah maleh nak amek peduli
ingat balik kat mak abah hmmm kena gak la usaha lagi

bukak winamp dengar lagu black eyed peas
tetiba terbayang body si fergie
perghh kalo le dpt dia jadi bini...
tiba-tiba terdengar suara halus "ek eleh, toksah le ko mimpi"

ok la kot, aku nak mandi
mata melilau mencari baldi
tiba masa 'tuk ku cari rejeki
senang-senang aku sambung lagi
(5 Okt 2009)

Sengal  

Posted in

Man: How old is your father?
Boy: As old as me
Man: How can that be?
Boy: He became a father only when I was born

ps: jangan la anak aku fikir macam ni nanti

Komunikasi.  

Posted in


Ada pihak A & ada pihak B di sebelah sana. Jika A memberi maka B kena menerima apa yang B cuba sampaikan barulah proses itu berjaya. Ada masa A bagi lain tapi B dapat lain. Di tengah-tengah ada noise ataupun gangguan. Selalunya gagal sebab itu. Namun ada jugak pasal B yang gagal mentafsir maklumat A. Aku? Selalu sangat berhubung pakai perantara. Antara A & B tu ada lak A.1. Alangkan terus-terusan pun banyak risiko inikan pula berwakil-wakil. Come on man, break the ice or the ice will break you!

Masa form 4 kelas aku ambik bahasa arab komunikasi. Masa exam memang jenis hafal karangan. Kalo nasib apa yang dihafal kena dengan soalan waktu tu dapat la juga markah. Naik form 5 kitorang tukar ambik bahasa arab tinggi. Bukan sebab kitorang semua rasa BA Kom sudah kurang mencabar, tapi sebab lebih mudah dapat markah ustaz kata. Dengar macam gempak. Teknik yang sama juga digunakan sewaktu exam yakni menghafal dan aku cemas-cemas fail kertas ini sebab tersalah keronyok kertas jawapan. Jenuh juga nak bagi kertas tu elok balik. Rasa nak balik asrama jap ambik sterika. Dipercayai faktor ini menyebabkan aku gagal dapat A. (Macam biasa alpa satu jari je tala kat orang)

Sukati  

Posted in

Bahan perasap...check!
Air masak...check!
On pc(ye, aku masih bergantung sepenuhnya menulis dengan pc sementara Kep berusaha memperbaiki laptop dalam kesibukan beliau)
Buka Real Player(ntah nape winamp berbunyi terlalu perlahan). Playlist-Radio versi 3 orang nyanyi(atau 2 orang cakap) & lagu anak-anak Ahmad Dhani. Tadi balik dari Jka mencuba dengar melalui mp3 modulator tapi langsung tak boleh. Takkan sebab donlod kot(opsss!). Selama ni leh je.

Klik FreeCell. 1st game kantoi(alamak terjejas rekod). Takpe try lagi tapi not the same game. Takkan nak jatuh lubang yang sama 2 kali ye tak?

Malam tadi game penting. Rival between two Reds. Team yang masih terbawa-bawa kejayaan masa lampau(Liverfool) & myTeam(bukan KJ punya) iaitu Man United. Apa kes game lagi sejam aku masih ngadap pc? Hmmm aku hanya mampu memohon kerjasama dari Yang Benar untuk memberi laporan langsung via sms. (shoot! kalah)Ini berikutan keputusan Karomah untuk tidak memasukkan pakej sukan dalam langganan baru Asteruk di rumah baru. Untuk mengelakkan conflict of interest di kemdian hari. Janji citer indon ada. Tak upaya la bila dijawab, nak wat camne Karomahku memang orang Jawa/i. Memang betul pun, hatta surat beranak beliau tulis "Jawanese" di ruang keturunan. Memula tengok ingatkan aku ada bau-bau bacang dengan Takeshi Kaneshiro apabila tersilap pandang macam disitu tertulis "Japanese". Almaklumla dah lama mende tu & banyak kali difotostat. Dengar-dengar ada orang yang disebut-sebut beliau dah lama tak nampak muka nak datang rumah dalam minggu ni. Jauh disudut hati aku kata tak datang pun takpe. Tak perlu la perasaan Karomahku ini dipermain-mainkan. Cukup la cuma perasaan aku.

Latihan cum kelas tambahan tadi berjalan lancar. Dah nampak rupa sikit. Kagum dengan kegigihan mereka yang sanggup memberi komitmen di waktu-waktu genting menghadapi final xm. Boleh mula pun on-time, gambaran menarik bagi kelas khas tahun depan.
(Sambung main FreeCell sepam. Kan aku dah cakap,mesti diorang saja bagi yang senang)
Nak cerita lebih-lebih pasal ni takleh sebab aku tau AFAT selalu baca blog aku. Silent reader konon-konon. Ada sekali je tinggal komen itupun ada ke direvealnya siapa CMK. Ish ish ish tak pasal-pasal 1 dunia dah tahu siapa laki CT sekarang.

Berat mata memandang  

Posted in

berat lagi perut yang mengusung ke hulu ke hilir. Syg aku tengah sarat mengandungkan baby sulung kami. Hasil percantuman benih sewaktu minggu perkahwinan. Sharp shooter kata kekanda-kekandaku. Aku balas, tengok le sape yang dok pesan macam-macam. Betul la kuat itu kat ayah kita. Bukan kerja mudah. Aku bersyukur sangat-sangat doaku dimakbulkan. Semoga dengan kurniaan cucu sulung ini akan menggembirakan mak & abah aku. Lepas ni takdela takat layan cucu sedara je. Apa le agaknya anak aku nak panggil diorang nanti. Kalo ikut keturunan mak, harus panggil embah. Kalo ikut belah abah aku kena panggil tok & wek/nenek. Nanti la bincang. Benda ni datang sendiri. Bagi selamat zahir ke dunia dulu. Cuma CMK dah pesan nanti anak aku panggil dia abang K.

Nak cerita betapa susah wanita mengandung. Nak-nak pulak bagi yang pertama kali. Semua yang dilalui adalah pengalaman baru. Kalo time sakit tu, nak duduk tak kena. Baring tak kena. Last-last aku bagi idea sangap aritu suruh meniarap. Kalo time baby tengah aktif lak lagi best. Ibu dia selalu kata baby tengah wat demo. Demo solo le nampaknya. Setakat yang diperiksa tiada partner. Orang kata ibu yang pernah merasai pengalaman mengandung lebih mudah insaf bila mana melalui rasa ibu mengandungkan kita dulu. Aku juga sedang mendalami perasaan itu. Sebab itu ukur lilit pinggang pun makin besar. Cuba turut meredakan perasaan Sygku. Tidaklah beliau rasa tertekan. Ada jua yang memahami.

Epik hidupku part 2  

Posted

Sampai sudah masanya.

Sebulan yang lepas di sebuah masjid tepian parit. Alhamdu Lillah selepas asar sehari sebelumnya urusan fardu ke atasku untuk urusan perpindahan amanah berjaya tanpa ada sebarang gelinciran. Bukan gelojoh bak gurauan abg chot tetapi semangat berkobar untuk menyelesaikan urusan wajib ini secepat mungkin. Demam semenjak awal minggu belum menampakkan potensi untuk surut. Namun sedikit sedih kerana tiada seorang pun sa'udara yang sempat hadir menyaksikan peristiwa penting itu kecuali isteriku & adik perempuanku. Dengar cerita satu kereta itu terlalu banyak makan langsat.

Proses mengkenangankan saat itu pun sekadar dengan kamera kompak. Jadi la dengan standard aku. Harapkan DSLR seseorang (siap janji bagai, cuma belum sign kontrak je) tapi seumpama harapkan pagar, pagar tak boleh harap. Taktik melambat-lambatkan akad ternyata berjaya bilamana tangan pertama yang digoncang tok kadi bukan tanganku. Sempat juga memerhatikan dulu mempelai pertama menjalani rutin. Hati penuh dengan kerisauan dek gurauan, usikan & pesanan sekalian umat yang prihatin. Sumpah waktu tu apa yang masih kukuh terpahat dalam kepala hanyalah bilangan rukun iman. Nak pakai talian hayat CMK pun dia masih atas jalan. Takkan nak pakai 'pelampung' abah mertua. Air muka beliau wajib dijaga.

Lain padang lain belalang.

Setelah tok kadi berperwatakan haji al-ghazali memberi peluang untuk berlatih maka keyakinan aku makin berbunga-bunga. Boleh tahan juga 'sense of humor' beliau apabila tersilap menyebut nama abahku. Haru jadinya. Orang lain duduk atas alas, orang duduk belakang yang di panggil. Sedikit sebanyak dapat juga membantu aku meresap ke dalam majlis itu lagi. Aku yang memang bersifat -ve anti-sosial sangat memerlukannya. Tips berikut boleh dipakai oleh mereka yang
bakal diakadkan di negeri merah kuning. Lafaz kabul disana tiada-nya bagi merujuk kepada isteri. Contoh aku terima nikah (nama isteri) dengan mas kahwinnya (berapa jumlah ikut terer korang, tapi aritu minimum RM80 maka jumlah itu pilihan aku) tunai...

Malam pertama yang panas.

Setelah menjamu selera aku kembali semula ke rumah persinggahan. Tak sedar entah bila dah mula berselimut atas katil tunggal. Sedar-sedar je terasa seperti bilik kecil tepi dapur itu terpasang penghawa dingin bersuhu paling minimum. Ah sudah, macam mana nak ke tentatif berinai malam ni? Penghuni rumah yang lain sudah bersedia untuk bergerak rupanya tanpa mengetahui status kesihatan aku yang makin kritikal. Ingatkan demam biasa-biasa. Panggilan dari isteriku bertubi-tubi diterima. Habis sudah kata-kata untuk menerangkan keuzuranku sehingga akhirnya tak mampu untuk aku jawab lagi. Akhirnya menjelang tengah malam isteriku (dah mula membiasakan diri dengan title baru)hadir dengan membawa barang keperluan & membawa aku ke klinik seorang singh 24 jam. Syukur alhamdu Lillah diagnosis menunjukkan aku sekadar demam standard tanpa elemen tambahan kuman denggi mahupun chikungunya. Ujian pertama bergelar seorang isteri berjaya dilepasi dengan cemerlang. Kata-kata yang Utama tetap terbukti kebenarannya.

Hari pertabalan.

Pagi itu adik-adikku dah mula sampai. Kepala masih bertampal dengan kool fever edisi budak. Asap yang menerobos kerongkong pelik benar rasanya. Bau pun dah rasa pelik semacam. Pertama kali rasanya dalam sejarah pertabalan, tuanku demam. Nak buat macam mana sudah habuan. Yang penting majlis kena diteruskan. Aku tak risau sebab ada 5 panglima bersingkap biru tua yang beriman & beramal soleh lagi gagah perkasa bakal mengiringi. Apa-apa jua yang terjadi mereka aku percaya akan senantiasa di sisi. Persalinan ungu menjadi pilihan. Semua milik sendiri kecuali tengkolok & sampin kerana saiz aku bukan jenis yang boleh dipinjam-pinjam, disewa-sewa.

Sesampainya di lokasi pertabalan kumpulan kompang muda-mudi dah bersedia. Sempoi aje persalinan mereka. Mungkin P.A. YB kawasan itu masih dalam fasa meneliti permohonan mereka. Pakej mereka sekali dengan silat sembah. Dek ruang yang sempit hampir-hampir juga panglima pengiring berpencak. Muka masing-masing geram je. Pantang sentuh. Sabar bro.

Dalam dok tengah sengih-sengih atas pelamin time tu jugak la sepupu aku call tanya arah. Walawei sampai kena sound dengan pengapit isteriku merangkap mak saudara. Dengarnya plan asal orang lain tapi tetiba last minute tukar orang. Kesian orang yang asal. Takpela, there's always another time. Kemudian acara yang paling dinanti oleh budak-budak yakni tabur gula-gula atau masa kecik-kecik aku panggil cekelat. Punya la berlapis-lapis kertas selaput kotak, jenuh nak membukanya. Yang budak-budak dah standby nak dive in tatkala DJ beri ulasan selari. Sikit je lagi memang kotak tu aku lambung kat hadirin, korang bukak le sendiri. Memula tabur kat depan, menderu budak-budak datang. Baru cekelat belum choki-choki lagi. Tak cukup depan, kiri kanan, aku buat macam bubuh baja kat pokok sawit. Geng-geng kompang siap tadah dengan alat muzik di tangan.

Dah agak cramp muka dok sengih atas pelamin tiba pula masa untuk sengih kat meja makan utama lak. Macam biasa hidangan usah citer la hasil penangan adik ipar aku. Bukan kaum hawa tapi adam. Tapi bubuh la lauk paus celup tepung pun atas meja, tetap sebagai perhiasan. Takkan habisnya makan dek pengantin. Takmola 1st impression dah menampakkan kegelojohan. Plan asal untuk makan bersama dengan Datuk sementelah rombongan beliau on the way ke USM. Namun rombongan wakil perkumpolan itu tidak dapat sampai pada masanya, tak kisahlah janji mereka sampai. Hajat mendapat yang Utama tak kesampaian, yang selepas itu pun syukur
alhamdu Lillah.

Masa perpisahan.

Tiba masa aku ditinggalkan bersama keluarga baruku. Cuak juga menjangkakan proses blend-in. Sampai sekarang pun masih belum betul-betul rasi lagi. Rombongan keraian yang datang dari segenap kawasan mula bergerak pulang. Sempat la juga mereka membawa ayam golek sebagai tambahan kepada door gift wajib selaku tetamu kehormat. Terima kasih yang tak terhingga kepada mereka yang turut sama-sama meraikan hari pertabalan aku. Seminggu lagi berjumpa pula di rumah aku. Tarikh keramat pada 21.

Cukup lama masa diambil untuk menzahirkan dalam bentuk laporan. Semoga anak-anak aku nanti dapat merujuk kepada posting ini dibawah tajuk "the making of me".

Sambungan kepada kisah epik ini akan tetap menyusul tetapi tidak dapat diletakkan dateline. Insya'Allah jumpa lagi dalam sambungan seterusnya.

Unjin  

Posted in

Auk auk(korang bayang le sendiri bunyi anjing menyalak yang cukup annoying)

"Bunyi apa tu Man? Dari tadi lagi Mak dengar tak berenti"

Man pun pergi ke bahagian depan rumahnya lantas menilik menerusi tingkap.

"Mak, meh tengok ni jap Mak...ini bukan anjing yang dah lama abah buang aritu?"

"Ye lah Man, anjing kurap ni la yang abah kau mintak pakcik Samy(dialog konsep 1Malaysia) tolong tangkap & buang kat hujung kampung. Menyusahkan kita je masa dia ada dulu. Habis dikacaunya baju-baju mak yang bersidai. Tong sampah kita tu lagi la, tak pernahnya elok tegak berdiri. Habis dikenjahkannya. Malam-malam nak tido pun susah, terpekik terlolong sekor-sekor dia. Pendek kata masa dia ada dulu kita tak senang hidup kita. Ada je benda yang dia usik. Tu yang Abah ko buang", begitu panjang lebar Mak menceritakan kisah riwayat hidup anjing kurap itu kepada anaknya.

"Ic...patut la Man balik masa cuti raya cina(lagi konsep 1Malaysia diterap) aritu dah takde. Abah dah buang rupanya, jauh tu Abah buang. Camne dia leh balik semula ni?".

"Entah la Man, dia ada terbau bangkai biawak yang mati belakang umah semalam kot. Abah ko belum sempat lagi nak buang. Ish anjing ni, tau je kalo ada benda tak elok kat umah ni".

"Ala Mak, anjing ni kalo di bagi makan ressoto sekali pun tak maunya dia. Idung tu memang dah set bau mende tak elok. Memang dapat la kalo cari. Duduk jauh mana pun. Dah memang fitrah kejadian anjing Mak".

"Betul jugak cakap ko tu Man. Tapi yang Mak pelik, ada gak yang leh layan perangai anjing kurap ni. Ha, ko tengok tu. Bukan main syok ayam jantan tu ralit kagum tengok anjing tu. Padahal masa Abah ko lastik marahkan anjing tu dulu, dia salah seorang saksi kejadian".

"Tak pe Mak, kali ni biar Man setel once & for all(nostalgia PPSMI). Nak tunggu Abah pun lambat lagi, biar Man tembak je anjing ni sampai mampus. Kesian kat Mak".

"Eh.takpe ke Man? Nanti Abah ko marah lak nanti memandai-mandai".

"Takpe Mak, Man dah tanya dia dah. Ni ha mesej Abah(rupa-rupanya sambil bersembang Man sempat berkomunikasi dengan Abahnya)".

"Owh ok, jap Mak ambilkan senapang Abah dalam bilik....Baik-baik Man nanti terkena lak ayam jantan tu sekali".

"Takpe la Mak kalo kena pun, nampak macam dia kagum benar dengan anjing tu. Alang-alang kan"

Man pun membidik sasaran. Nafas ditahan seketika untuk meminimakan pergerakan. Kena tenang supaya tembakan tidak tersasar. Setelah berpuas hati dengan keadaan angin, picu senapang patah dua laras itu ditarik. Dam...dam!

Dejavu la lagi...  

Posted in

Entri ini didekasikan khas buat CMK, adindaku dunia & akhirat. Aku tahu hanya jasad beliau berada di Langkawi, hati masih tetap disini. Ditambah pula dengan kekasih hati CT yang terpaksa ditinggalkan. Lenkali tinggal la kat aku, leh aku bawak CT jenjalan ke Kuantan.


Hari ini aku ke Kuantan bertemankan Md bukan CMK seperti yang lepas. Pertama kali cuba berusaha melakukan tugas & tanggungjawab negeri dengan sebaiknya. Pra program semua berjalan lancar. Segala komunikasi yang perlu diselesaikan dengan sebaik mungkin. Sebagai orang tengah, semua pihak berwajib perlu disampaikan maklumat setepat & secepat mungkin. Komunikasi antara A & B tidak harus ada "noise" antaranya. Segalanya diatur dengan bantuan dari sahabat-sahabat yang cukup prihatin. Terima kasih semua.

Alhamdu Lillah diizinkan sampai sebagaimana dirancang. Ksatriaku bukan jenis boleh ditekan-tekan lalu laju berdesup memecah laluan angin. Sebelum sampai ke destinasi AFAT telefon & mengajak terus ke Vist kerana kunci bilik dah dapat. Cantek, boleh terus hantar bagasi. Lepak punya lepak sekali lambat gerak. UM berkeras mintak semua naik Ksatria, ceh baru berangan nak nak Merc. Dalam perjalanan telefon lipatku berbunyi. Hah, nampaknya kegagalan misi yang lepas bakal berulang. VVIP dah sampai di MP. Mak aih, terus Ksatria convert jadi Evo VIII(dalam bayangan). 2,3 kali juga la panggilan dari orang yang sama bertanya soalan yang sama,"kat mana dah? brp lama lagi mau sampai?". Memang dejavu. Sama macam kes dalam bulan puasa yang lepas. Cuma kali ini lebih ramai penyertaan. Aku,Md,AFAT & UM. Cilok punya cilok siap langgar 2 lampu merah akhirnya sampai juga kami kat MP sebelum VVIP bergerak jauh. Fuh, ada sikit peningkatan dari yang lepas dimana aritu langsung tak sempat. Ayat terakhir tu semata untuk memujuk diri aka ayat loser. Macam mana leh kantoi juga kali ni. Menghampakan harapan orang tersenarai dalam "list of unwanted event" aku. Lebih-lebih lagi VVIP.

Takpelah, yang sudah tu sudah. Apa yang longgar kena diperkemaskan, apa yang kurang kena ditambah, apa yang lalai kena diingatkan berkali-kali. Semoga yang seterusnya dapat CMK beserta dengan CT. Fight la sikit nak folo Merc.

MP=meeting point

pengajaran hari ini-Merc tetap Merc, jangan diagak macam kereta nasional

Walimatul Urus CMK & CT  

Posted in

Lewat di rumah CMK suatu petang terlihat olehku seorang rupawan yang elok duduk bersimpuh. Aik, maka aku pun terus mengundurkan Ksatria & mengambil keputusan untuk singgah. Kebetulan CMK memang ada di rumah, bunyinya tengah mengadap makanan melalui corong telefonku. Sah, rupawan ini memang milik beliau! Maka benarlah segala desas desus.

Patut la sungguh-sungguh CMK merahsiakan tujuan pemergian ke Temerloh pada Jumaat yang lepas. Sampai aku terpedaya dengan bisikan lalu sedikit terasa dengan tahap kerahsiaan itu. Biasa dikongsi juga apa-apa maklumat xtvt sungguhpun peribadi. Rupa-rupanya hari itu la beliau & CT mengikat perjanjian sehidup semati. CMK hidup CT mati.

Sewaktu mula-mula kami bertemu dengan CT memang hati kami berdua tertawan. Dengan rupa yang cantik serta susur keturunan yang baik-baik. Cuma bezanya aku masih tetap setia dengan Ksatria & CMK mengambil langkah berani melamar CT dengan hantaran 15k! Aku dulu setakat 1 je tak cukup 10, beliau dah lebih 6k dari aku. Nak buat macam mana mak bapak sekarang dah makin "demanding".

Aku turut tumpang gembira(& naik) melihat CMK berjaya menggapai impian beliau memiliki CT. Tergambar puas diwajah beliau berdiri disamping CT. Tak perlu lagi nak kemana-mana dengan mengharapkan belas ikhsan orang. Insya'Allah 17hb nanti aku berpeluang mengenali CT dengan lebih lanjut dengan izin CMK. Kot mana pun CT tetap sudah menjadi milik CMK. Semoga mereka berdua berbahagia & akan lebih melancarkan urusan memperjuangkan alif, ba & ta.

Mata yang nampak  

Posted in


"Kenali dengan sifat, bukan dengan indera tunggal yang terlihat"
-Irish

Persekutuan Ibu & Baby  

Posted in


Nampaknya si ibu sudah mula memulakan usaha untuk mempengaruhi baby supaya berpihak kepadanya. Wah, awal-awal lagi dah mula kempen. Mentang-mentang baby sekarang dalam persekitaran yang 100% dikawal oleh beliau. Sepatutnya baby diberi kebebasan untuk memilih tanpa dipengaruhi mana-mana pihak. Tapi ibu baby terlupa, baby sekarang dah celik mata, pasang telinga walaupun zahirnya terkepung. Ayah baby tau, baby ayah ni bijak membuat pilihan. Makanya antara 2 pilihan nanti tiada yang menang mahupun kalah. Yang selalu menang adalah baby kerana insya'Allah semua yang dihajati akan dipenuhi oleh ibu & ayah. Bertuah kau nak. 

Selamat pulang harapan anak bangsa  

Posted in

Maka tadi baru bergerak kereta selevel membawa mereka yang boleh diharap. Semalam di sini membawa seribu makna. Hadir bersama memeriahkan sambutan Fitrah buat kali pertama di rumah kampung. Kehadiran yang dekat tidaklah seramai mana memandangkan majoriti dari kumpulan terkini kena menghadiri perkhemahan. Maka dengan kehadiran 2 kereta dari jauh membawa sinar berbunga-bunga. Tema program kali ini, "alumni ada adik yang perlu diambil berat & adik ada alumni yang boleh diharap."


Sambutan ulangtahun kelahiran kali ini disambut awal (baca:sambutan skala ramai-ramai). Tidak pula menjadi ralat jika tidak ada sambutan tetapi lumrah manusia suka diraikan. Pertama kali disambut disisi seorang isteri & seterusnya anak yang bakal dilahirkan dengan selamat hujung tahun nanti, insya'Allah. Kejutan yang diharapkan Fizul bisa menitiskan airmata aku gagal jua. Entah, mungkin kerana getaran rasa sesama kita masih dalam tempoh pembaikan. Namun berbanyak terima kasih atas ingatan semua. Tinggallah nombor 2.

Teringin juga untuk memberi laporan agak detail tetapi menaip dari rumah CMK dengan keadaan fizikal & mental yang tidak 100% membuatkan ianya tampak mustahil. Bermula dari hari Jumaat siangnya membeli keperluan, malamnya sampai tidak sempat tidur mengadap lemang, Sabtu siang dengan sambutan Raya dari pagi sampai petang, malamnya dengan membawa bekas pelajar almarhum Helmi beraya ke rumah keluarganya & tadi membayar hutang pada Kep ke Lata Meraung. Namun segalanya berbaloi. Yang ditunggu selamat tiba.

Biar semalam menjadi pencetus kepada kebangkitan semula sub-perkumpolan yang sudah kalah dari segenap segi. Marilah bersama kembali kepada keadaan asal kita. Saat betapa tiada apa yang dapat memutuskan hatta melonggarkan ikatan.

ps:haha korang ingat orang pemes je leh kuar sokkaba?

Happy Day  

Posted in




"Ada banyak cara untuk selesaikan sesuatu masalah tetapi cara yang paling bijak adalah dengan bertanya kepada yang pernah melalui masalah itu"
-Irish

ps: tq mak, abah...

Menunggu mereka sampai  

Posted in

Terasa lama benar blog ini ditinggal. Apabila ada masa online sekadar sempat memadam email-email spam & menambah senarai spam, mengignore kebanyakan macam-macam request dlm FB(kecuali add friend) & menjengah berita dalam blog rakan-rakan. Bukan tiada entri-entri yang dihajatkan untuk diupload tapi bukan senang nak berkongsi rasa. Bukan boleh main taram. Bak pesan masyhur orang tua-tua yang diberi nafas baru-terlajak perahu boleh diundur, terlajak upload entri nanti orang boleh save(delete pun tak guna).

 So, all this while;
1. Aku & PPMI is a thing in the past. Masing-masing dah ikut haluan masing-masing. Berbanyak terima kasih atas segala ilmu & pengalaman yang diberi. Semoga maju jaya aman makmur sejahtera selamanya hendaknya.  

2. Insya'Allah 4 sem lagi lengkap jumlah buah, ada la 53 orang dari 100 sasarannya. Kenapa? Kerana Dia lagi tahu ukur & sukat kemampuan kita. Sebab kita ni mantap sangat la Dia hantar hanya yang "creme de la creme". So far ok. Cuma penat melayan 3 orang yang hyper riuh. Harus kena kawin dengan suami jenis senyap, kalo tak runtuh rumah. Adat la budak-budak lagi. Atas diorang ada la dua satu. Target nak cover yang ni la. Hmmm... 

3. Makin ramai yang memegang mazhab sekular. Apa yang perlu dianutkan sekali dicerai-asingkan. Pincang tanpa sedar, capik tak mau dipimpin. Kalau benar pun cemerlang melantun-lantun dalam urusan kerja tapi hubungan sesama sa'udara terbenam berlapis-lapis dek jarang benar berjumpa maka useless. Tak guna mengucap jika tidak faham apa yang diucapkan. Janji korang aritu dengan siapa? Kalo takat dengan ketua program bersaksikan ketua bidang takdehal. Yahudi yang mengaku pandai pun gigih mendalami ilmu tanpa penat. Ilmu seciput dah rasa tahu segala. Simpan je la apa yang ada tu, 10 tahun lagi ada kot dalam 1,000,000 dividen kat buku ASB korang. 

4. Safe play. Dah tiada lagi yang brutal. Jenis main pakai sarung. Takut terpancut kat dalam. Lepak lepas kelas memang tak nampak jalan. Dah lepas keluar pun menggelupur nak masuk balik. Sekadar nak sedapkan hati. Patutnya imbang suapan fizikal & rohani tapi dapat sekadar berak pada esoknya. Yang diharap untuk jadi pencetus pun tak paham-paham lagi situasi. Dah diakui kekurangan maka tolong la jadi mancisnya. Ini bukan jenis auto-ignite ikut suka bila masa nak nyala. Rasa dah sembang dengan CMK pasal neh.  

5. Dek jarang dapat online aku menggunakan sepenuhnya fungsi auto-post. Jadi kalau nampak komen korang lama tak berbalas tu paham-paham je la ye. Janji blog ini tidak terus berkubur. Hadam apa yang ada je ok. Banyak sangat pun tak elok. Sembelit nanti.

Don't blame yourself too much  

Posted in ,

"There's a way to make things up. Forgive yourself"
- Horatio Caine

20092009  

Posted in

Saat & ketika aku terjaga dari mimpi yang panjang
Segala yang zahir di mata tampak indah
Benarnya dimensi spektrum membiaskan cahaya putih suci
Mana pergi janji-janji?
Mana hilang kidung berapi yang acap teriak dari dalam diri?
Kata kau gagah dengan amanah
Perasan kau hebat dengan hakikat
Datang ia dalam panca lembar luahan hati adinda
Selama mana disimpan penuh rahsia
Esak bukan sekadar rajuk rupanya
Menuntut aksi pantas sang panglima
Bangkitlah semangat yang dahulu pernah membakar
Terima kasih kerana membuat ku sedar.

Noisy neighbour  

Posted in

*priceless*

4-3 scoreline and I'm stuck here without any news let alone watching the action. Damn! Should get paper tomorrow. City who? City full of moron I guess. Congrats lad. U make my Raya something to cheer. Foster need to buckle up if he's dreaming to South Africa though.

Dejavu  

Posted in

Membawa lori balik dari mengambil duku untuk kiriman ke kakak pada abahku. Otw nak gi pun dah bunyi bising dari belakang tapi tak tau punca. Teori aku drive shaft. Teori abah penghadang kayu. Tetiba gedebum! Bunyi macam benda jatuh pastu aku gigih berusaha mengawal lori ke tepi. Terus dejavu pada suatu ketika aku juga sebagai supir sewaktu mengambil barang dari Sintok. Bezanya waktu itu kenderaan pacuan 4 roda & lokasinya di tepi lebuhraya yang mengunjur dari atas sampai la ke bawah Tanah Melayu. Belum sempat lori berhenti aku nampak sebiji tayar bergolek ke depan masuk dalam semak. Tayar spare kot, berbisik dalam hati memujuk diri. Rupanya itu tayar belakang lori belah kiri. Hari tu yang meletup pun kedudukan yang sama. Skru 1 pun tak tinggal. Maka dihantar oleh Dia pemuda-pemuda kampung untuk menolong kami. Syukur, Tuhan bagi jawapan kepada persoalan yang merunsingkan sejak dari mula perjalanan dengan kehadiran aku di sisi abahku. Pengajaran: sila pastikan skru tidak terbalik sewaktu anda memasang tayar. Kalau agak kurang yakin, lakukannnya dengan pengawasan mekanik bertauliah.

Penularan wabak  

Posted in


Lokasi : Peksat
Semasa : lepas kelas
Kedatangan : macam biasa la muka tu juga...muka2 yang xde keje, mengabaikan tanggungjawab pada keluarga & gila bersembang kosong

Syg:auw!
Me:nape?
Syg:baby flying kick...

mak aih, anasir luar ni dah makin kurang ajar...belum keluar lagi dah menyusup masuk...takpe, nnt ayah ajo baby sepak minang ek


The 1st of many  

Posted in


At last this boy from Brazil scored from open play & what a wonderful goal too. Now
United had one more free kicker option. All this years the opportunity had been wasted
by that crashing wall kick. With Hargreaves back in action, his winning goal versus
Arsenal still brought smile to my face.

Glad when you're gone  

Posted in

This fool never learnt how to shut the mouth after leaving United. Think of another typical Argie. Good luck there.

Sikit-sikit lama-lama jadi blook  

Posted in

1. Benih serai dah sampai. Land Rovernya belum lagi, pe cte Jega kat Ipoh? Terkini kekanda kata selasa depan siap. Janji sblm ni pon hari selasa gak. Minat tol Jega dgn selasa. Disebabkan itu pengarah urusan Langkah Ikhtiar Agro Tek kata start tanam di kebun pd khamis depan.


2. Lepas ni KBI buat setiap bulan. Cek website perkumpolan, kalo berminat sila hubungi nombor diberi. "Kita jadikan KBI sbg program terulung di PPMI", kata kekanda. Kepada team bantuan, sila bersedia utk menimba ilmu & pengalaman utk sbg pengganti nnt. Jgn dtg utk men PS je.

3. Nak buat 1 entri khas pasca KBI tapi macam malas & x sempat. Terharu + kecewa=sebak. Maka rasa itu kekal dalam jiwa. Kecewa dgn diri. Kecewa dgn mereka. Tp kot mana pun puncanya diri sendiri gak.

4.Hari ni sambung keje menyiang serai yang aritu sampai selori. Dah pandai sikit nak aim buang akar. Keje menunduk je sampai tarik urat belakang. Time ni la Alan dok jauh. Takpe, sabtu ni dgrnya nak dtg mjls tunang ex-CMK(huhu sempat ke mereka berchenta). Pandai-pandai je aku.

5.Malam semalam masa kat Peksat, Syg aku pass tulisan yg dia tulis kat henpon berbunyi,"abg, dah rasa la baby bergerak". Aku tersenyum, dihati penuh syukur. Disusuli dgn tulisan,"ikut kiraan Syg,hari ni genap 120 hari". Ooo patut la. Lepas ni kena buat apa yg dipesan oleh Paktam & kekanda nampaknya. Pagi tadi try juga tp x jadi huhu...

6.Tgh edit artikel nak hantar pd Fansurina tadi Ita call. Saja nak tahu khabar katanya. Dapat la nyembang jap. Cuak katanya dilantik sbg komander pertama kali. Biasa la tu, habis ko ingat abg ko ni tak cuak masa malam pertama aritu? Perbualan itu membuatkan aku percaya semula bahawa rupanya masih ada hubungan selepas perpisahan fizikal.

7.Langkah Ikhtiar akan menceburkan diri dalam bidang bisnes baru iaitu kedai bundle berikutan jumlah pakaian yg tertinggal semakin meningkat setiap kali program di PPMI. Mungkin saja mereka tinggalkan sbg 1 musabab utk mereka kembali ke sini. Mana yg sempat kami simpan. Kalau takde tu harap dihalalkan mcm saemporna Bob aritu. Jgn mntk apa2 ek kat 'sana' nnt.

War Mode activated  

Posted in

Rasa yang sama kembali menghantui. Dah 2 kali pertemuan ternyata memang tiada. Gila apa 1 tahap itu sampai tiada langsung kaum berkenaan. Teorinya akibat terikut-ikut sesama yang menyalahkan perkumpolan akibat kejatuhan mata. Kononnya sem lepas terlalu banyak le masa ditumpukan pada perkumpolan sehingga memberi kesan pada proses pembelajaran. Padahal ramai-ramai tu sorang je JK. Tang tak elok bukan main lagi auto mode radar mengesan ke arah sini. Seolah tiada langsung yang memberi kesan positif pada kamu. Baru je nak berbangga dengan 100% penurunan pasca ujian. Sebab lain dengarnya akibat kecil hati masa cuti aritu. Wah, mudahnya alasan. Ingat ini persekutuan kompang kampung kecil-kecilan? Jika dapat dikesan unsur-unsur azazil masih menular, bersiap sedialah jin buragas sekalian. Kita ada tanggungjawab yang perlu diselesaikan. Sepasang merak pun dah tiada. Entah apa angin si jantan terasa dipergunakan. Baru ada sikit kedudukan dah macam helang. Yang betina pun bangang, hukum mana yang kata kena patuh cakap tunang? Baru tunang, dah pandai untuk tidak meletakkan sesuatu pada tempatnya. Memang berbahagialah ke akhir hayat kalian.


Buat yang mana dah meninggalkan kawasan, jenguk-jenguk la apa yang ditinggalkan. Bukan meminta sebarang balasan tetapi sekurang-kurangnya tinggallah sesuatu yang memudahkan. Pemergian korang dah merupakan kerugian. Setakat itu sahajakah tugas anda bila dah bertukar pengurusan. Kuatnya mereka kerna yang baru & yang lama masih bersatu walau lain kawasan.

Maka nada yang sama tetap berulang. Perjalanan ini masih jauh untuk dirungkaikan, apatah lagi untuk diharungi. Dengan status & kedudukan yang sudah berubah dijangka ujian itu semakin kuat. Aku bermohon pada Mu, semoga diri ini makin perkasa dengan setiap hentaman yang datang. Kerja memastikan panji-panji ini tetap berkibar megah memang bukan senang. Namun aku bersyukur, masih ada lagi panji-panji yang berkibar. Patah tangan bertopang kaki, patah kaki bersendi tubuh. Namun dilepas tidak sekali.

Gone and welcome  

Posted in

*V for Victory*

It's the new kit for 2009/2010 season. The last one featured AIG logo. Nike is lost in space yet again. Lazy designer. Bye-bye little devil at the back.


*plot to confuse defenders with Nani on the left*

Ready-made replacement for that CR? Well, I'm impressed what I had seen particularly games against us. Evra had no chance at all & who else better than Evra? Be afraid, very-very afraid all LB out there.


*do see physio only for flu*

That argentinian gone & talk rubbish so much. Come once most feared striker in the world. Past is past it's new era in red kit(not that all over red). Stay healthy Owen, you've now involved in Sir Alex mission to United's 19th Premier League crown.

Hirisan Minda  

Posted in

Menulis itu penat. Penat minda yang lebih dari penat fizikal. Itu sebab mengapa peratus jualan makanan dari bilik ke bilik meningkat mendadak sewaktu musim peperiksaan. Teringat hot-dog rebus Inas jiran depan bilikku suatu ketika dahulu. Banyak perkara yang perlu diambil kira dalam menghasilkan satu penulisan yang berkualiti. Bukan seperti menulis diari, hasilnya nanti akan ada orang lain yang turut menyimpan minat. Tidak kiralah orang itu guru Bahasa Melayu kita, pembaca tegar blog mahupun musuh kita sendiri. Sungguhpun menulis itu merupakan salah satu medium perkongsian idea namun yang paling penting apakah kesan dari pembacaan kelak. Mata pena lebih tajam dari mata pedang merupakan kata-kata hikmah yang masyhur.

Salah satu faktor kurangnya bahan bacaan dipercayai akibat dari kurangnya golongan penulis berkualiti yang prolifik. Ada orang yang bakatnya memang tidak dapat dinafikan hebat dalam melontarkan idea dalam bentuk oral. Ada orang yang berkebolehan mengarang akan tetapi idea atau mungkin pengalamannya masih cetek. Menulis bukan atas faktor reka-rekaan pun punca kurang. Oleh yang demikian mungkin salah satu yang dapat difikirkan adalah kedua-dua golongan ini dapat bergabung tenaga dalam penghasilan bahan bacaan yang bermutu sementara dapat melahirkan golongan yang istimewa yakni memiliki kedua-kedua ciri secara berbondong-bondong.

Golongan kedua rasanya lebih ramai. Apa yang dapat dilakukan adalah dengan memperbanyakkan bacaan & pengalaman. Bacaan yang paling agung semestilah Al-Quran. Baca yang tersurat faham yang tersirat. Mahu sampai ke lapisan paling dalam sememangnya menuntut komitmen yang tinggi namun jika tidak dimulakan sampai bila pun takkan sampai. Untuk menambahkan pengalaman pula kenalah banyak mengalami. Sesungguhnya banyak peluang yang sudah diberi oleh yang Maha Tahu untuk kita belajar. Namun dek kedangkalan akal, kita menolak dari merasai/melalui pengalaman itu. Nak dapat isi kena lah dikupas kulitnya dahulu. Tak dinamakan raja segala buah jika nak mendapatkan isi durian bisa melukai(andai tersilap langkah). Apa jua yang menghalang dihadapan bukan satu noktah mutlak pada perjalanan. Titi itu kan kecil sahaja. Nak ke kiri@ke kanan? Jatuh nanti. Nak ke belakang? Bila nak sampai ataupun yang lebih dahsyat boleh lucut dari pegangan. Maka jalan yang ada dihadapan itulah tetap jalannya. Cuma ada aral. Ah, nama pun jalan perjuangan. Bukan jalan-jalan cari makan. Jalan itu juga, mana boleh dilencong-lencong.

Missing & anxiously waiting  

Posted in ,

Salam,
it's almost a month since my last posting. What happened? A lot. The highlight of the year, it's official that my beloved muah2 (new) wife is 10 weeks pregnant last week. Syukur alhamdu Lillah. Hope everything's going to be okay. I know that there's also countless number of pakcik's, makcik's, embah's & tok-tok that can't wait to meet my 1'st of many. And I also hope that all of them pray for the best. Thank you all for the love. I just feel honor to know you all.

Sambil menunggu  

Posted in ,

Kembali ke Budu. Boss call tadi beritahu detail pegerakan mereka dari MIMET. ETA 5 or 6pm tapi berdasarkan makluman awal harus lajak ke malam. Takpelah, janji selamat sampai. Sempat le aku mendelete berbondong-bondong email yang selalunya aku lakukan sebagai akiviti harian. Selama di sini terlepas 2 perlawanan penting United. Takpelah yang penting kedua-duanya berakhir dengan kegembiraan. Mujur ada sahabat yang sanggup membekalkan info. Menyesal? Tidak juga. Apa yang dapat di sini berganda-ganda nilainya. Ye ke dapat? Haha...perasan.

KBI esok start awal. Pukul 9 pagi dah lapor diri. Selalunya awal petang. Apa yang nak diisi secara kasar sudah dalam kepala kerana KBI Bukit Beruntung baru je lepas. Tinggal tambahan slot pagi sahaja. Masa UMP datang aritu ada empangan & alas board yang belum selesai. Mungkin mereka boleh menyiapkannya. Kalau tak sempat tinggal aje pada UiTM sejagat yang akan turun.

Pasal program UiTM punya la ting-tong kebabom aku dengan barisan so called penggerak. Bukan program meraikan perkahwinan aku. Yang tu pun tak ramai yang turun aritu. Apabila timbul dugaan ternyata kepentingan umum tidak didahulukan. Masing-masing mahu melepaskan diri sendiri sahaja. Baru la sikit dah bertindak macam tiada pegangan.
Yang mana tiada pun takde disampaikan maklumat. Alhamdu Lillah, terima kasih Tuhan, sesungguhnya Kau telah perlihatkan sejelasnya mereka yang hanya layak berada di barisan belakang sahaja. Takat bancuh-bancuh air boleh la. Tidak la pening kepala lepas ini.

Saya tiada di rumah  

Posted in

2 minggu 4 program 10 hari. 1 alhamdu Lillah sudah selesai. 2pm sebentar lagi sampai lagi 1 dengan kehendakNya. Maka itulah sebabnya ini dan itu agak jauh jaraknya. Maaf jika sesetengah harap tidak tertunas. Semua pun sedang sibuk benar. Siapalah kutu ini hendak ditanya khabar.

Tidak la sampai lagi  

Posted in

Patutnya 11hb dulu (mengikut kelaziman) dikau sampai. 

Namun sampai sekarang seco'et pun tak nampak. 

Adakah ketidaksampaian itu sesuatu yang sudah lama benar didambakan oleh ramai pihak? 

Sama-sama kami nantikan...

A tale of 2 side  

Posted in ,


Pheww what a game! Received a request for updating just before game started by Amin as he is still in dinner. Sorry bro, I just can't for at least this time. Conceded 2 soft goals that both came from right flank in the 1st half. Starting to agree Evra critism for he had forget how to defend his territories. I'm not in the mood so the best option is suggesting my wife to stop watching. I knew that she is trying hard to support me in subject that I love most. I'm sorry dear, not this time I guess. Let me bear this pain alone. 

Came 2nd half. Tevez came on for uneffective Nani. Triple striking threat as Rooney & Berbatov is already in the field. Could this be sensible move by the master who famous for his hairdryer treatment. Then the floodgate opened by Ronaldo's penalty. There's 5 goals all together in the 2nd half. 2 by World Player of The Year(r), 2 by Rooney & 1 by Berbatov. United back where we belong with a match in hand. 5 more games to go. Let's make it happen. Thank you for making my day. For all that sorrow at least I have a reason to smile. GGMU!

Perodua MPV D46T  

Posted in

Baru je Exora dilancarkan nampaknya Perodua yang 49% milikannya pihak tempatan mula mengorak langkah yang sama. Aku percaya diorang tengah usha baik punya apa yang kurang pada Exora & ditambah baik pada model ini. Tu la, tak ambik nama cadangan aku. Ada ke Exora dipilihnya. Yang menariknya diwar-warkan harganya di bawah paras RM65,000. Semoga dapat memberi saingan yang sihat dalam pasaran MPV negara seterusnya rakyat sebagai pemenang. 


*x besar sgt kot, ala-ala avanza*

*macam luas, xdela sangkut lutut kat stereng*

*kat mana ntah*

*CMK kureng kalo meter kat tgh2*

*good: kalo jumpa roadblock senang nak tukar driver*

*jalan jauh memerlukan armrest yg selesa*

*audio player cap perodua je?*

*dilarang membawa makanan ke dlm premis*

*PM bersama TPM  isteri*

Dijangka dilancarkan pada bulan 11 ni. Kadar faedah kasi rendah lagi. Bring it on!

Liberalisasi sektor perkhidmatan  

Posted in

Gila buku tajuk aku kali ni. Memang serius pun. Lihat la sendiri apa kesannya nanti.

*dipetik dari thestar;

PUTRAJAYA: The Government has removed the 30% bumiputra equity requirement for 27 services sub-sectors under a liberalisation of the services sector.

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, who said this would take effect immediately, added that the sub-sectors — which included the health and social services, tourism, transport, business and computer and related services — would have no equity conditions imposed.

More liberalisation measures are in the offing, he added.

Tanggung & Jawab  

Posted in

Hadoiyaiii jenuh aku nak menjawab kat sana esok...

Been there done that yet lost it  

Posted in ,

There goes one of my wed gift. I'm disgusted & sad now. 

Biar betul?  

Posted in

Jap lagi nak saksi separuh akhir piala FA. Ambik kesempatan sebentar. Fuh, line up bercorak muda-mudi. Aku keliru ini bukan perlawanan selangkah nak ke akhir Piala Liga rasanya. Shebby & McMahon dah mula tidak yakin bahawa United akan dapat melepasi halangan dengan line-up ini. Bunyi macam dah start. Nak kench lu baru tengok. Jom!

Ko buat lagi?  

Posted in ,

Hari tu baru je ko buat. Tak sampai seminggu ko buat benda yang sama. Habis kecoh 1 kedai dek perbuatan ko. Mula-mula pakai baju merah, malam tadi baju biru lak. Ko ni tak reti-reti nak berhenti ke?  Hmmm apa nak jadi la kat ko ni Kiko. 


*killer instinct*

*oooppsss he did it again*

*lightning do strike twice*

3 mata lagi ke arah kejuaraan. Walaupun mutu permainan jauh dari standard sebenar pasukan bergelar juara dunia. Sunderland yang biasanya lauk cemas-cemas mengejutkan. Semoga United dapat bertahan sehingga semua impian dapat digapai. Lepas tu korang nak berehat sampai lebam pun ikut la. Banyak sikit piala bawak sini bulan 7 nanti. Cuak siot dengan apa yang ada sekarang. Lawan seterusnya Porto 4 hari lagi.

Tangan-tangan itu  

Posted in

Malam tadi(atau yang lebih sesuai pagi). Maka bersembang kosong la beberapa orang di kedai alternatif dek ketutupan kedai utama. Walaupun bau agak kurang menyenangkan, habis juga popiah hampir 30 ketul & sebekas aiskrim nasi goreng bandar. Asal idea popiah itu dari Kaklong. Bersusah payah beliau mengusahakan untuk dijamu pada adik-adik. Cuma dapat membantu proses menggoreng yang bermula pada jam 7 walhal sepatutnya pada ketika itu kepala shower sudah memuntahkan isinya. Aku yang pada mula ingin membatalkan hajat asal dek kekangan masa mula beralah kerana melihat kegigihan isteriku. Benar peralihan status ini sudah mula menampakkan kesan yang positif(kata kawan-kawan). Berdikit-dikit, alhamdu Lillah.

Satu demi satu pesanan ringkas diterima memaklumkan ketidakhadiran dek pelbagai sebab jua alasan. Bilangan menghalang rangsangan mula terbayang di ruang mata. Tidak apa, sekurang-kurangnya sifat tanggungjawab sudah mula berpupuk di jiwa. Ikatan mikro sudah membelenggu kata. Di lain masa kena diteruskan apa yang sudah bermula. Walaupun ketika itu daku sudah tiada.

(makanan dah siap dihidang, berhenti sebentar)

Dek kehadiran yang minimum sesi minum bermula lebih awal. Peratusan topik luar yang masih lebih tinggi mencuri masa yang sememangnya terhad. Malangnya pencetus masih belum mampu untuk bertindak dalam 'auto mode'. Mengharapkan sedikit cucuhan yang tak kunjung tiba. Hanya cucuhan menghasilkan asap toksin bersilih ganti. Bertepuk sebelah tangan tak berbunyi. Paling malang dua-dua tangan tak mahu ditepuk tetapi tetap mengharapkan hasilnya pemecah sunyi. 

Sila jangan perasan  

Posted in

Dah orang takmo bagitau tu takyah la sangap sangat nak jugak tau. Dijelaskan bahawa itu isu peribadi maka sulitlah ia. Sape ko & dia yang sampai nak menceroboh zon eksklusif itu? Makanya ko bukan la seintim sebagaimana yang ko perasankan. Jadi, sila sibuk dengan hal sendiri sahaja laksana hanya engkau di fana ini. Orang yang ko perasankan itu sebenarnya masih jauh dari hati. Selama ni aku menjeling dari lensa teropong rupanya. Dekat di mata jauh di hati.

Goes by name Macheda  

Posted in ,

Situasi:

Berpakaian formal biru dengan tie dilorot setelah selesai MAT (alhamdu Lillah) di KedaTuan. Mengambil kedudukan luar biasa dek hujan lebat yang baru reda. Mata terarah ke skrin tv. Perlawanan sedang berlangsung dengan kedudukan semasa itu yang menyesakkan, ketinggalan   2-1. Takkan nak 3 perlawanan berturut kecundang. Aku mula memasuki mode play-safe sebagai persediaan tidak terlalu kecewa sekiranya sesuatu yang buruk berlaku. Dalam hati bergelora. Antara harapan kepada keajaiban dengan pasrah kepada ketentuan. Dua tumpu dalam 1 masa. Mata sesekali di arah ke skrin, telinga mengikuti topik di meja. Alhamdu Lillah, setinggi kesyukuran kali ke-2 pada malam itu. Ditakdirkan oleh Dia pada minit ke 92 seorang budak berasal dari Itali berumur 17 tahun dari pasukan simpanan menunaikan tanggungjawabnya sebagai seorang penyerang pada malam itu. Bergegar sebentar KedaTuan, di Old Trafford usah cerita. Dialah yang bernama Federico Macheda. Terima kasih kerana mengembalikan senyuman di raut muka, menyalakan semula nyala bara di jiwa.

*kes budak ni la malam tu aku tidur tersenyum*


*do whatever boy, you deserved it*


*sebelum sempat buat apa-apa gaya*


*penjaring 2 biji gol*

Exora Exclusive Pic  

Posted in ,

Baru dapat email gambar Exora dari seorang teman pagi tadi.(apsal entri aku skrg bersumberkan email ek?) After much hype (mak aku kata) akhirnya muncul juga apa yang dinanti oleh rakyat Malaysia. Pelbagai topik telah disentuh sewaktu perbualan berkenaan dengan MPV pertama keluaran Proton ini. Paling banyak disentuh adalah berkenaan dengan enjin 1.6nya. Boleh ke enjin tu membawa rangka MPV? Kalau ratio(dgn izin) body dengan enjin tak sekata jadilah fenomena bagai mencurah minyak ke daun keladi. Aku dah cukup masak sejak berKsatria dgn enjin 1.3 yang karburetornya ala-ala kena cari ganti kat kedai potong. Ok la, dah tajuknya pun gambar maka saksikanlah dengan mata anda sendiri. Nak cari maklumat tambahan sila tanya makcik google(mcm biasa).


*pandangan depan-grill persona?*

*bumper tu mcm pernah tgk*

*pintu belakang sedang terbuka*

*duduk KL kena pakai yg ni*

*Avanza vs Grand Livina vs Exora*

ps: kpd sesiapa yang pernah ada pengalaman bersama Avanza & Livina sila nyatakan kelebihan model itu. Sekarang ni ramai betul pakai Livina.

Korang nak berapa juta USD?  

Posted in

Bangun tidur pagi tadi. Setelah selesai ritual yang diajar oleh Pak, sebagai seorang yang cinta ICT & senantiasa update up-to-date pada isu semasa aku pun membuka pc-senak-ruang-simpanan ku. Setelah capaian-berkontrak-2 tahun berjaya disambungkan aku menekan ikon Chrome. Seraya terpaparlah akaun emailku seperti di bawah. 

*hari ni dah 2 April kan?*

Setelah diklik url itu maka keluarlah rajah dibawah. Korang ingat aku cokia? Ingat minggu depan nak pergi ziarah sepupu aku kat States. Usha-usha kot ada projek yang masyuk. Tak sangka lak  Obama ni ada darah jawa, ingat sekedar belajar je kat Indon. Nak pesan apa-apa bagitau aku ek.

*sila simpan imej ini utk rujukan*

Ilham belum turun  

Posted in

Tarikh dah tak lama. Namun bayang-bayang masih kabur. Siapa? Kat mana? Ini bukan main-main. Silap letak merana. Silap angkat menderita. Manusia pelbagai rupa. Ada yang memang rajin. Bagi kerja memang selesai. Tetapi tidak sesuai untuk mengepala. Memang agaknya dia setakat itu. Ya Tuhan, tunjukkan ku jalan. Agar lebih bercahaya masa depan. Semoga tak tersilap pilihan.

Please load your gun  

Posted in

Tak lama lagi akan tiba musim uji-menguji kecekapan yang selama semester ini. Benarkah korang betul-betul mengikuti sesi pembelajaran yang telah diatur. Berkesankah pedagogi barisan tenaga pengajar korang. Sistem di ipt menetapkan kebanyakan subjek bukan dimutlakkan pada yang akhir. Habuan turut tersedia dari awal semester lagi. Sifirnya mudah. Korang buat ikut kemahuan pengajar, korang dapat la habuannya. Dia juga yang mengajar, dia juga yang memberi habuan. Mudah kan? Akan tetapi jikalau dia pun tidak mengenal anda macam mana. Mana datang berkat? Boleh dapat dari Peksat? Jangan sempitkan skop pantang mula itu. Sebagaimana pentingnya ilmu, alang kepalang peri pentingnya sumber ilmu itu.

Jadi untuk menghadapi sesi uji ini kenalah bersedia. Senjata sudah di tangan. Sungguhpun begitu senjata itu perlukan peluru untuk dimanfaatkan. Bukan tak boleh tetapi bijakkah sekiranya ujian yang bertalu datang tetapi hanya dibaling senjata itu dek kerna pelurunya tiada. Mungkin kena mungkin tidak. Jikalau kena pun masih banyak musuh di belakangnya. Oleh yang demikian silalah penuhkan ruang-ruang peluru pada senjata itu dengan sebaiknya. Tak pernah dalam sejarah ketamadunan manusia sampai tak muat ruang itu. Biasanya ruang itu yang banyak sangat ditinggal kosong. Akibat penyakit mim/em. Terasa dah tahu segala. Sila rujuk kisah otak Melayu yang dijual mahal.

Kelengkapan sudah tersedia. Cara bagaimana untuk mengguna pun sudah diajar. Tinggal daya usaha kuda itu untuk meminum air sungai. Nak paksa pun tak guna. Alangkan kuda tak suka dipaksa apatah lagi golongan cerdik pandai bakal pemimpin nusa. Pisau yang lama tak/terlupa diguna akan tumpul & berkarat jua akhirnya. Semoga berjaya menghadapi ujian itu dalam perjalanan untuk mendapat penghargaan kepujian. Kena uji baru dapat puji. 

ps: ujian yang ini sikit sangat boi

Professionalisme  

Posted in

Dah lama dapat laporan tetapi baru berkesempatan menggarap dalam medium ini. Kisahnya tentang mereka yang sedang mabuk, gembira, seronok sedang ada orang lain selain diri sendiri yang sanggup untuk menjaga hati & perasaan mereka. Secara prinsipnya itu tidak salah. Lebih-lebih lagi jika berniat untuk meneruskan benih-benih perjuangan. Menyelamatkan si hawa dari tersekat akibat kewajipan. Tetapi sekiranya terbalik dari itu maka akan terlahir sesuatu yang jelek lagi busuk. Ah, mana ada busuk. Waktu ini segalanya elok, semuanya cantik. Mana perasan jika orang sekeliling memerhatikan dengan penuh rasa geli geleman. Yang lebih parah dikatakan yang cuba membetul itu dikatakan dengki atas kebahagiaan mereka. Memang pernah berlaku situasi ini & sampai sekarang aku geli dengan pasangan ini walaupun sudah sah hubungannya. 

Apa cerita jika duduk kat kaunter pun nak berpasang-pasang? Patut la tak ramai yang sudi untuk mendekat, apatah lagi untuk beserta. Mesti ingat kaunter perkumpolan jiwa-jiwa. Nak memadu kasih mesra sila ke tempat yang lebih sesuai la bai. Tolong la sedar situasi semasa. Jangan asyik masyuk dengan dunia korang berdua sahaja. Kalau sampai perbuatan tak matang korang mengakibatkan sesuatu yang tak enak kepada perkumpolan, faham-faham la sendiri. Aku tak pernah menyekat naluri tapi jika naluri itu tidak mampu dikawal jangan marah sekiranya ada tangan-tangan (atau kaki-kaki) yang memisahkan korang antara fantasi & realiti. Tolong la tahu dimana garis pemisahnya. Letaklah sesuatu pada tempatnya. Ingat balik titik pertemuan itu dimana. Jangan pernah lupa pada titik itu apatah lagi kurang ajar untuk cuba memadamnya.

Perghh sedap bai...  

Posted in

Berbaloi rasa walaupun demam teruk 3 hari sebelum bernikah & disambung selepas itu. Betul la nak dapat barang baik kena susah dulu. Teringat cerita Yg Utama kisah seorang yang terlajak kawen menangis keluar bilik tatkala malam pertama. Bila ditanya kenapa jawapannya kerana menyesal lambat kawen, sedap rupanya benda itu. Tersenyum sinis aku di samping Datuk Panglima Wilayah. Hari-hari berlalu sekarang amat bermakna. Bila sampai waktu lapar terhidang depan mata. Sampai kenyang aku bubuh. Bertuahnya hidup. Kepada CMK jangan risau, aku doa ko pun cepat-cepat beroleh nikmat dunia ni. Takat teori berlambak tak kemana. 40 suap tuh, kata Ustaz Latif suatu ketika dahulu. Kepada bdkbaek jangan risau, takkan umur beliau cecah 30 baru dapat. Ikut yang elok sudah. Kepada isteriku, terima kasih sayang. 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Korang ingat apa yang sedap tu? Masakan isteri aku la, memang sedap! Nak merasa jemput la datang ke rumah.

Selamat Hari Lahir Syg  

Posted in

Pertama kali dikau meraikan sambutan hari lahir bergelar seorang isteri. Semoga baki umur yang ada digunakan seluruhnya untuk Bangsa, Agama & Negara syg. Dengan kerjasama Na yang berjaya membeli & menyorokkan kek serta Bdkbaek yang berkomplot mengejutkan dengan nyanyian tanpa sambutan(sorry). Tidak lupa jua pada ahli-ahli meja petak 4 segi yang turut sama memeriahkan majlis. Selamat datang kepada ahli baru iaitu Lan 23 yang penuh dengan candu yang bisa menggeletek jiwa. Candu mengisi jiwa je yang masih kurang. Maaf kek kecik aje, banyak-banyak nanti tak habis membazir pula haha...


ps: nanti kita tengok barang kat Leno tu ek

Up 1 level  

Posted


*jam edisi jantan*

Alhamdu Lillah segalanya berjalan lancar walaupun ketika hari itu aku kurang sihat. Macam main game Contra juga, kalo nak naik level mesti jumpa boss jahat yang kaw-kaw susah nak menang punya. Setinggi-tinggi penghargaan pada semua yang hadir walaupun jauh di sudut hati mengharapkan penyertaan yang lebih ramai. Tak kisah la, janji bila diserah kad itu korang tau aku dah kawen. Pemberitahuan itu yang utama. Tidak lupa jua kepada ahli-ahli perkumpolan yang memang banyak membantu. Macam-macam aspek yang ditolong. Jadi juga insan tak berapa nak bermateri ni kawen. Kepada yang menghantar ucapan ringkas aku mohon maaf kerana tak dapat membalas. Semoga perjalanan kami selepas ini selamat sampai ke destinasi. Aku dah ada satu lagi akaun yang dipertanggungjawabkan. Nasib baik isteri aku ada diploma & ijazah perakaunan. 

thanks to tawaw for the nice pic

Urusan Seri Paduka Baginda  

Posted in

Kurang 24 jam lagi aku akan bergelar suami kepada seorang wanita. Gabra, cuak & macam-macam lagi. Ditambah pula dengan keadaan kesihatan aku sekarang. Badan rasa nak demam, tekak gatal nak batuk je & selsema x hengat. Kalo nak diikutkan mesti komplen, pesal la time-time ni nak kena. Kelas terakhir sebagai bujang malam tadi terlupa lak nak mohon ehsan agar didoakan kesihatan aku pulih dengan segera. Mungkin permintaan itu nampak agak berlebihan tetapi diri ini lemah untuk menerima dugaan sedahsyat ini pada ketika ini. Banyak kerja tertangguh sejak dilanda derita. Pagi esok dah nak bergerak ke sana. Ya Allah, kau permudahkanlah segala urusanku. Aku ini insan yang lemah untuk menerima dugaan seberat ini.

Syair asap memancar-mancar  

Posted

Jom hisap rokok, 

marlboro sangat la sedap,
kalo materi kureng,
dapat pucuk pun jadi

Masa matrik asyik sedut orang punya,
bila doktor pusat kesihatan tengok xray,
awak hisap rokok ek?
ada lak doktor ni kata begitu

2000 ke 2001 dah tak ingat,
mana jadi asyik sedut orang punya,
baik aku sedut sendiri,
papehal pun puas hati

Bermacam brand aku mencuba,
ada yang kow gile,
ada yang sampai sakit tekak, 
akhirnya konon nak macam yang Utama.

Kalau serabut kepala otak,
pada rokok tempat mengadu,
patutnya pada yang satu,
korang jangan la ikut aku

CMK hisap rokok dunhill,
aritu macam nak berhenti tapi gagal,
kalo putus dia la penyelamat,
mana nak berhenti kalo ada tukang supply

Haji cerita dia berhenti masa tunang,
konon menyimpan hasrat yang sama,
tapi lagi 3 hari nak diijab kabul,
rokok masih teman setia

Pada yang belum atau berhasrat mencuba,
takyah la gatal-gatal nak belajar menggulung,
nanti kena marah dengan azira,
lagipun jenuh la aku nak menanggung

Takde duit takyah le menggatal,
hisap je apa yang ada,
bukan aku saja nak kedekut,
tapi adab perlu dipelihara

Sudah la blank nak merepek lagi,
kejap lagi harus bergerak,
moga korang terhibur hati,
penat juga asyik bertekak.

Togong-Yorong  

Posted in

Sebentar lagi satu usaha kerjasama bakal dilangsungkan. Peta di kad juga akan diuji sama ada mesra pengguna atau sebaliknya. Terima kasih pada yang sudi datang menolong. Ini bukan pengorbanan, aku tak layak untuk menerima penghargaan setinggi itu. Biar karomah & hikmahku tahu betapa perkumpolan ini benar-benar boleh diharap & ada fungsi masyarakatnya. Biarpun ada serangan makhluk perosak pastikan kita makin kuat. Alhamdu Lillah, semakin lama semakin jelas siapa yang biru siapa yang hitam. Dah aku ikrarkan berkali-kali, sila pergi ke kaunter yang betul. Tiada kaunter di tengah-tengah. Biar sikit yang tinggal janji mau betul-betul biru. Benci betul pada yang nampak macam biru tapi sebenarnya gelita dengan hasad dengki & kebencian tak sudah. Bukan apa, sampai masa & ketika nanti senang sikit nak buat kerja. Tapi aku yakin, Tuhan akan bagi nampak sebab Dia maha mengetahui. 

Off to UMP  

Posted in

Mengiring perjalanan mereka yang telah disediakan dengan sebaik mungkin. Pelbagai liku ditempuh untuk sampai ke tarikh ini. Acap diingat bahawa malam ini & esok bukan penamat kepada persediaan itu. Ujian mendatang lagi bermacam, lagi mencabar. Fahamlah bahawa jalan ini bukan senang untuk dilalui. Fahamlah sesungguhnya jasa orang yang terdahulu jadikan sebagai material pembakar semangat untuk meneruskan perjalanan. Setakat termampu sepertimana yang telah dipertanggungjawabkan kau telah disediakan. Terpulang pada diri. Nak guna sampai mati, nak menerus agenda diri atau nak menggigit tangan yang memberi.

 

Posted in

"Kerana santan pulut binasa, kerana mulut badan binasa."
.
.
.
.
.
.
.
Sekilas babi di hutan, aku tahu babi itu babi hutan. Nak juga? Silakan dengan segala hormatnya. Wah, nampaknya blog aku ada pembaca baru. Selamat datang ke blog aku yang tak seberapa ni. Bangga siot orang lammma sudi menjenguk. Ada pulak masa. Ingat sibuk mengayat eh beri nasihat je.  Dah keluar dari perkumpolan duduk diam-diam sudah. Kalau nak juga jadi pulut takde hal. Boleh juga dicicah dengan kuah kari ikan tenggiri. Pergh, sedap bai tu!

My Wed wish list  

Posted in ,

Alhamdu Lillah, 3 mata lagi untuk pagi ini. 7 mata dengan 1 game di tangan(direct translation tol). Syukur padanya dalam keadaan yang menggila ada benda yang bisa membuat aku gembira. 3 gambar teratas dah dalam genggaman. Tinggal 3 lagi untuk mencipta sejarah. Aku mahu semua ini untuk hadiah sempena hari bahagia aku.

August 5 2008, won 3-1 on penalty against Portsmouth

Dec 21, 1 nil versus Liga de Quito

1st March '09, won on penalty against Spurs (4-1)

Sixth round opponent-Fulham

11 more game to go

Got to score more on March 11