On pitch code  

Posted

Antara saat-saat bahagia aku dalam hidup adalah sewaktu berjaya mewakili daerah ke peringkat negeri dalam sukan bolasepak. Alhamdu Lillah pasukan kami pada tahun itu berjaya mencipta rekod bagi sekolah iaitu berjaya mendapat naib johan peringkat daerah. Itu pun mungkin juga disebabkan oleh peringkat akhir yang diadakan pada waktu ronaldo-pon-leh-pancit iaitu pukul 3pm. Aku yang bermain semua perlawanan peringkat kumpulan & peringkat kalah mati selama 90 minit tak berupaya untuk bermain sepenuhnya pada perlawanan itu. Gila babeng betul dengan mentari terpacak atas kepala, lawan lak dengan pasukan yang bukan rimau kejar diorang tapi sebaliknya. Sorry coach, maaf team, memang takleh gi dah masa tu. Ironinya masa aku masih berada di atas padang, skor masih 0-0. 

Coach kami Cikgu Razmin memang best. Banyak yang aku belajar dari beliau. Antara kata-kata yang masih aku ingat,"korang ingat fitness tu leh dapat dengan selak celah-celah rumput je ke?". Code yang selalu aku pakai masa main adalah "man on". Code ini digunakan apabila pass bola pada seseorang dan di belakang pemain itu ada pemain lawan yang dia tak nampak dek blind spot cuba untuk merampas bola. Hari tu terjumpa lagi code-code yang digunakan oleh pemain pro. Layan...

"square" letting a player know that you're square of him and are open for a pass.

"Hot" Alternative to "man on" letting a player know he's marked. 

"[Insert Name]'s Up" Example "Rio's up" Rio letting his players that he'll be attacking the high ball.

"Shotgun" letting the other players that you'll be riding up front on the bus.

"Turn" letting a player know he can safely turn without losing possesion. 

"Shots on" Defender usually yells this so players close down for the block.

"Gone" used when defending to signal that the ball is going well over the goalline. 

"Up" yelled when you want to your fellow defenders to push up for an offside trap. 

"Out" screamed by a goalkeeper or defender when he wants his defense to push out. Can also be screamed by a defender to another defender when he wants the ball in row z. 

"No" Letting a player that you're not in a good position for the pass. 

"Long" letting a player know that there's no safe options and a long ball is best. 

"Feet" letting a player know you want it at your feet. 

"one two" Letting a player know you want a quick give and go. 

"No foul" Yelled to a defender when there's plenty of cover and there's no point giving away a foul. 

"jockey" letting a defender know just to hold him up rather than go in and try win the ball.

"second defender" Letting a fellow defender know that you're behind him and that he can tackle the attacker as you're there for back up.

Fakta: ketika ini mungkin aku masih berada di Kuantan. Auto publish yang pertama.

This entry was posted on 2008/10/22 at Wednesday, October 22, 2008 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

3 ppl left their mark

saya "kaki bangku"

October 22, 2008 at 2:46 AM

kod2 ni digunapakai as standard utk semua pemain bola sepak ataupun team korang je? xD

October 22, 2008 at 11:18 PM

tawaw~ye saya tahu kejadian anda terkehel tgn sewaktu bermain futsal

wani~most team do but there's different regarding tactical code so that it's known only to teammate

October 23, 2008 at 3:22 AM

Post a Comment